Álláskeresőknek

Önéletrajz

Bernáthné Székely Julianna
rehabilitációs gazdasági menedzser, rehabilitációs jogi szakértő
+36-20-420-20-39 julia.bernath@gmail.com; bernath.julia@versenykepesseg.eu

Személyre szóló útmutatást nyújtok mobilon 5 perc alatt a tényállás tisztázást követően díjmentesen. Közérthetőség, szakmaiság, korrektség, megbízhatóság, rövid határidőn belül. “A legnagyobb hatalom az a képesség, hogy megalkossuk, amire legjobban vágyunk, és közben értéket teremtsünk mások számára.” ~ Tony Robbins

 1. ÖNÉLETRAJZ

A munkavállalók leggyakrabban használt marketingeszköze az önéletrajz. Elkészítésekor ne felejtsd el, miért is írod: hogy személyes meghallgatást „szerezzen” neked.

Amikor elindulsz állást keresni, valójában értékesíteni szeretnéd a tudásodat, tapasztalatodat, munkaerődet és idődet. Az eladás első lépése mindig az információgyűjtés: tudnod kell, mi az, amit értékesíteni akarsz, ismerned kell a piacot, a potenciális vevőket, lehetőségeket, árakat. Önéletrajzod a kísérőleveleddel kombinálva marketinganyag – ezzel hívod fel a munkáltatók figyelmét magadra.

Mi a cél? A végső cél, hogy olyan munkahelyhez juss, amelyik minden szempontból megfelel igényeidnek: érdekes és változatos, megfelelőek a körülmények (a társaság, a főnök, a munkafeltételek stb.), ahol azt csinálhatod, amit szeretsz, és ahol eleget keresel.

Állásvadászati alapismeretek
A sikeres állásszerzés alapja az önismeret. Meg kell határoznod, hogy mi az, amiért lelkesedni tudsz, amit szívesen csinálnál naphosszat, évekig. Szánj időt, energiát saját magad feltérképezésére. Legyél tisztában a vágyaiddal, elvárásaiddal, képességeiddel, tudásoddal, értékeiddel és eredményeiddel. Mit tudsz nyújtani, és mit vársz ezért?
Ha nem boldogulsz egyedül, fordulj szakemberhez: a karrier-tanácsadó ilyenkor segíteni tud.
A piackutatás a siker feltétele
Ha már tudod, mit keresel, mit szeretnél „piacra dobni”, a következő lépés a piaci információk beszerzése. Tudd meg, milyen cégek dolgoznak az adott területen, melyik mivel foglalkozik. Melyik cég, milyen területre keres munkatársat? Mik az elvárások? Mik a feladatok? Milyenek a feltételek (fizetések)? Hol lehet rád szükség? Ha tudsz válaszolni ezekre a kérdésekre, van értelme a következő lépésen gondolkodni: a marketingen.
Reklámozd magad!
Megvan a pontos információ a termékről (rólad), a piacról és a szóba jöhető vásárlókról (munkáltatókról). A feladat: felhívni a munkáltató figyelmét magadra mint megoldásra, ami az ő problémáira lehet gyógyír. Ezt sokféleképpen meg lehet tenni, a lényeg, hogy a megfelelő emberhez juttasd el hatásos „marketingüzeneted”. A felmérések szerint az állások 80 százalékát soha nem hirdetik meg, vagy ha igen, már csak akkor, ha más forrásból nem tudtak megfelelő embert találni. Azaz, ha aktívan és célzottan jelentkezel be a vállalatoknál, sokkal nagyobb az esélyed, mint gondolnád.
Az önéletrajz küldetése

Tartalmi tudnivalók

A forma
Ügyelj arra, hogy formailag áttekinthető legyen az önéletrajzod. Az első benyomás itt is számít: az esztétikus, ízléses megjelenés javítja a tartalom megítélését is. Az az igazi, ha olyan, mint egy hegy: a tetején van a lényeg, vagyis rögtön kiderül, hogy ki vagy és mit akarsz. Ha jó nevű cégnél dolgoztál, azt érdemes hangsúlyozni, ha viszont egy ismeretlen kisvállalkozásnál, jobb, ha a beosztásodat emeled ki (például titkárságvezető voltál). Add meg, milyen feladataid voltak és milyen eredményeket értél el. Sokkal informatívabb az a megfogalmazás, hogy „egy tízezer fős vállalat HR-feladatait intéztem másodmagammal”, mint az, hogy „HR-asszisztens voltam”.
Csakis a színtiszta igazat!
A saját „termékismertetődet” úgy kell elkészíteni, hogy a lehető legjobb színben tüntessen fel – anélkül, hogy túlságosan eltávolodnál a valóságtól. Kitalált munkahellyel vagy pozícióval hamar le lehet bukni. Csak olyat írj, amit később meg tudsz védeni. De a túlzott szerénység is ronthatja az esélyeidet, mivel mindenki a legjobb oldalát igyekszik mutatni. Tartsd szem előtt, hogy a munkáltató az elért eredményeidet keresi, hiszen ha valamit sikeresen meg tudtál oldani máshol, akkor valószínűleg nála is meg fogod oldani a hasonló feladatokat.
Az önéletrajz nem regény
Az önéletrajzod lehetőleg ne legyen több két oldalnál, ha pályakezdő vagy, akkor egynél. Csak az odavágó, valóban lényeges dolgokat írd bele, nem kell életed minden fontos eseményét felsorolnod. Fontos, hogy fejlécben tüntesd fel nevedet és elérhetőségedet. Ha itt vannak a személyes adataid, hamar megtalálják őket.
A fotó
Sokaknak dilemma, hogy csatoljanak-e fotót az önéletrajzukhoz. Ha kérik, akkor feltétlenül. Ha nem, akkor is érdemes, a kutatások szerint ugyanis az emberek először a képre néznek. Ez nem okmány: olyan profi portréfotót mellékelj, amelyik a legelőnyösebben és az adott munkakörhöz illően ábrázol.
A motivációs vagy kísérőlevél
Amikor önéletrajzot küldesz, mindig mellékelj hozzá kísérőlevelet. A kísérőlevél segít az önéletrajz célba juttatásában, kiegészíti azt.
E-mailben vagy futárral?
Manapság inkább e-mailben érdemes elküldeni az önéletrajzot. Vannak olyan cégek is, ahol egyenesen a vállalati szerverre lehet feltölteni a jelentkezést. Ennek ellenére a nyomtatott betűnek még mindig megvan a varázsa, könnyebb is olvasni. Ha tudod, az elektronikus jelentkezés mellett juttasd el önéletrajzodat kinyomtatva, levélben is a munkáltatóhoz (kivéve, ha kifejezetten azt kérik, hogy ne tedd). Jó minőségű papíron küldd, hozzá illő borítékkal.
Praktikus tanácsok önéletrajzíráshoz

Hogyan készítsd el az önéletrajzodat?

 1. Kezdd azzal, hogy összefoglalod a teljes élettörténetedet magadnak – magadról. Írd össze az összes munkát, feladatot, projektet, amit életedben tettél.
 2. Minden munkakörhöz (projekthez, diákszervezeti vagy nyári munkához) keresd meg azokat az eredményeket, amelyeket elértél. Ha lehet, számszerűsítsd, adj meg viszonyítási alapot.
 3. Készíts egy „mester-önéletrajzot”, amiben időben visszafelé haladva mindent felsorolsz, legyen az a legkisebb projekt is. Írd be az összes iskolát, amit elvégeztél, munkahelyet, tanfolyamot, publikációt, szaktudást, programnyelvet, nyelvtudást. Rendezd ezeket önéletrajz formátumba, hogy ha szükség lesz rá, akkor csak igazítani kelljen az elrendezésen.
 4. Kérj meg legalább két embert, hogy mind tartalmilag, mind a helyesírás és a megfogalmazás szempontjából nézzék át és javítsák ki önéletrajzodat.
 5. Tartsd „mester-önéletrajzodat” naprakészen, hogy bármikor el tudd küldeni, ha kérik.

Az első szabály:
potenciális munkáltatóid nem nagyon törődnek azzal, hogy mit csináltál régi munkahelyeden, őket az érdekli, mit tudsz értük tenni. Ha esetleg egy baráttól, ismerőstől hallottál a pozícióról, mindenképpen kérj egy példányt az állásleírásból, hiszen a Te feladatod az, hogy pontosan lásd, megfelelsz-e a kiírásnak, és ha igen, azt képesítéseiddel, eddigi tapasztalataiddal a lehető legpontosabban illeszkedve a kiíráshoz, alá is támaszd, be is bizonyítsd, mind magad, mind az állás kiírója felé.

Tíz másodperc
Kutatások kimutatták, függetlenül attól, mennyi munkaórát fektetsz bele önéletrajzod elkészítésébe, a legtöbb munkáltató pusztán 10 másodpercet tölt önéletrajzod elolvasásával.
Az álláskeresők nagy száma miatt a menedzserek illetve humán erőforrás (HR) munkatársak hatalmas mennyiségű jelentkezést kapnak egy-egy állásra. A hatalmas iratmennyiséggel csak úgy tudnak megbirkózni, ha bármilyen, nem az állásleírásnak megfelelő önéletrajzot kiszórnak a kupacból, ezért kell pontosan illeszkedni a te anyagodnak a kiíráshoz. Ezért kell önéletrajzodnak bemutatnia adataidat gyorsan, világosan, egy olyan formában, ami relevánssá tesz téged, mint jelentkezőt. Tehát, rövidíts. Oldd meg ezt a problémát pontokkal, felsorolásokkal tarkított kijelentésekkel; ezek a rövid, de erőteljesen kijelölt sorok mutassák meg az olvasónak, hogy mit kell elolvasnia, és hogy egyáltalán azokba belekezdve, el is olvassa a teljes anyagod. Tartsd észben a következő szempontokat, miközben elkezded megírni az önéletrajzodat:

Add el önmagad.
Az első benyomás legyen jó rólad, azzal hogy kiemeled azon készségeidet, képességeidet és tapasztalataidat, amelyek jól illeszkednek a pozícióhoz.
Használj cselekvő igéket.
Készségeidet egy régebbi állásodon keresztül mutasd meg. Példa: Eladó, Hamupipőke cipőüzlet, Kaposvár. Vevőkiszolgálás, marketingfejlesztés és reklámkampány-szervezés, új munkatársak betanítása, készpénzforgalom ellenőrzése. Az üzlet forgalma 7 százalékkal emelkedett 6 hónap alatt.
Legyél következetes.
Használj egy formátumot az elhelyezésre, az adatok felsorolására, a kiemelésre, és tartsd azt be végig.
Az egyes adatcsoportokat fordított kronológiai sorrendben írd le. Kezd a legutóbbi tanulmányaiddal, illetve szakmai tapasztalatoddal/munkahelyeddel, és haladj a régebbiek felé.

Ellenőrizd a helyesírásodat.
Az elírások és pongyolán szerkesztett mondatok nagyon rossz benyomást sugároznak a jelöltről, azaz rólad.
Győződj meg róla, hogy anyagod gusztusos, látványnak sem utolsó. Válassz kitűnő minőségű papírt, falfehér, vagy más konzervatívabb színben. A végleges verzióról készíts egy eredeti másolatot is, ugyanolyan jó minőségben.

Külalak, betűtípus
Olyan betűtípust keress, amely nem túlzottan dekoratív – sokkal inkább egy könnyen olvasható fajta legyen, ami azt mutatja, hogy te komolyan veszed ezt a lehetőséget, és nem viccelsz.

Néhány trükk, amivel olvasóbaráttá tudod tenni:
Minden fejléc legyen NAGYBETŰS. Ne hagyd, hogy ezt a szövegszerkesztőd formázza meg, mert mikor azt beszúrod egy e-mailbe, előfordulhat, hogy meglepetések érnek, és az a formázás eltűnik.
Használd a CAPS LOCK billentyűt ahelyett, hogy egyenként írod a nagybetűket.
Erősítsd meg a fejlécet aláhúzással, pl. MUNKAHELYEK
Vigyázz arra, hogy a fejléc és az aláhúzás között ne legyen kihagyott hely, nehogy bármely szövegszerkesztő rosszul olvassa önéletrajzod.
Jelöld az összes munkáltatód, és iskolád NAGYBETŰVEL, ezáltal segítve hol voltak váltások, kihagyások életpályád során.
Mindig hagyj ki legalább két sort a különböző kategóriák, illetve munkahelyek között.
Minden felsorolással jelölt szöveg után legyen egy üres karakterhely. Ne használj tabulátorokat!

Önéletrajz típusok
Az önéletrajz két fő típusát különböztetjük meg: a kronologikus felsorolásút és a funkcionálist. Vannak olyan kombinált önéletrajz típusok is, amelyek ötvözik a két alaptípus tulajdonságait, ahhoz azonban, hogy ilyet tudj írni, először meg kell ismerkedned e két alaptípussal. A klasszikus vagy kronologikus megközelítés lényegében listába rendezi az összes szakmai tapasztalatodat/munkahelyedet illetve iskolai végzettségedet, az aktuálistól a korábbiakon át a legelsőig. A funkcionális önéletrajz inkább az eddig betöltött pozíciókban megszerzett készségeket, mintsem magukat a betöltött pozíciókat helyezi előtérbe. Annak ellenére, hogy néhány szakértő és könyv azt mondja, hogy a funkcionális önéletrajz a nyerő, soha ne használd önmagában ezt a mai munkaerőpiacon! A nyugati világban mintegy 20 évvel ezelőtt favorizált forma manapság már csak a “problémás” munkahelyi történetre utal egy tapasztalt HR munkatárs szemében. A kombinált önéletrajz, ahogy neve is mondja, részeket vesz mindkét előbb felsorolt formátumból. Ez a típus napjainkban nagyon népszerű, hiszen sokrétű lehetőséget ad önmagunk bemutatására.
Kronologikus önéletrajz
Amint azt fent említettük, a klasszikus vagy kronologikus megközelítés gyakorlatilag minden szakmai tapasztalat/munkahely és iskolai adat listába rendezett sorát jelenti, az aktuálistól a korábbiakon át az elsőig. Ez a megközelítés a legjobban elterjedt, hiszen potenciális munkáltatód ebből tud a legtöbb információt leszűrni rólad, különösen a szakmai előéletedet illetően. Ha ehhez a fajtához ragaszkodsz, akkor az esetleges szünetek önéletrajzodban kellően nagy figyelmet kapnak, azonban ezeket elkerülheted, ha követed a következő szerkesztési elvet. Oszd szakmai tapasztalataidat két részre: az egyik részben legyenek azon munkahelyeid, amelyek szorosan kötődnek a mostani pályázathoz, míg a másik az összes többi felsorolása. Többen alkalmazzák ezt a módszert az iskolai végzettségre vonatkozó adataik felsorolásakor is. Ez a megközelítés az igazán (vagy túlzottan) alapos felvételi menedzsereket természetesen nem tudja megtéveszteni, hiszen oda-vissza ugrálva összerakhatják munkahelyi életed történetét. Mindazonáltal, bár észreveszik a lyukakat, mire az egész képet összerakják, világosan látni fogják a témához szorosan kapcsolódó készségeid, képességeid meglétét, és közben persze kénytelenek az egész önéletrajzodat elolvasni, ami, ugye az egész procedúra lényege.
Funkcionális önéletrajz A funkcionális önéletrajz arra vezeti rá olvasóját, hogy milyen készségeid és elismeréseid vannak, némileg elvonva a figyelmet a betöltött pozícióidról, helyekről, időpontokról. A betöltött munkahelyeket egyszerűen csak sorold fel, valahol az oldal alján. Mióta a kronologikus önéletrajz a legelfogadottabb forma, a munkáltatók minden esetben ezt a formátumot keresik, és ha nem azt látják, akkor csodálkoznak, miért tért el a jelentkező a megszokottól? Csak akkor használd tehát ezt a formát, ha:

 • szakmai tapasztalatod és eredményeid egy vagy több korábbi szabadúszó állásból származnak;
 • szakmai tapasztalatod önkéntes/társadalmi munkából szerezted (diákszervezet stb.);
 • ha több mint egy évig voltál munkanélküli azután, hogy befejezted az iskolát;
 • a jelenlegi munkahelyedről semmi érdemes említeni való nincs;
 • ha eddigi munkáltatóid neve senkinek nem mond semmit (kis, nevesincs cégeknél dolgoztál);
 • ha pályát váltasz, vagy módosítasz.

Ha ezt a változatot választod, akkor készülj fel alaposan azokra a kérdésekre, amik a hézagokra fognak irányulni, és ne várj az első interjúig, hiszen előfordulhat, hogy már az első telefonbeszélgetés alkalmával potenciális munkáltatód erre fogja terelni a szót, hamarabb, mint gondolnád.

Kronologikus vagy funkcionális?
A kronologikus felépítésű önéletrajz, amely elsősorban időközpontúnak nevezhető, az a forma, amit az emberek maguk előtt látnak, ha valaki azt mondja nekik, hogy “önéletrajz”. Nyugodtan használd ezt a formát, ha eddigi szakmai életutad tökéletesen folytonos, nincsenek benne jól elhatárolható lyukak, és világosan látható szakmai fejlődésed. Akkor használd tehát ezt a formát, ha:

 • karriered felfelé ívelő;
 • nincsenek hosszú munka nélkül eltelt periódusok;
 • eddigi munkahelyeidet és betöltött pozícióidat érdemes hangoztatni. A funkcionális forma arra “kényszeríti” olvasóját, hogy betöltött pozícióiddal szemben készségeidet figyelje. Ez a forma akkor tökéletes, ha pályamódosítás előtt állsz, vagy hosszabb kihagyás után (katonaság, szülési szabadság, munkanélküliség stb.) térsz vissza a munkaerőpiacra. Ugyancsak jó lehet abban az esetben, ha éppen most hagyod el az iskola falait, és bár készségekben dúskálsz, szakmai tapasztalatod (még) igencsak korlátozott. Szóval, válaszd akkor a funkcionális önéletrajzot, ha:
 • lyukak vannak szakmai előmeneteledben;
 • sokat mozgolódtál egyik munkahelyről a másikra;
 • jelenlegi munkahelyed nem mutat valami jó benyomást rólad;
 • készségeid sokkal jobban hangzanak, mint azok a pozíciók, amiket betöltöttél.

Az önéletrajz részei

Személyes adatok
Név
Ez az első dolog, amit elolvasnak rólad. Az önéletrajz név rovatába feltétlenül a személyi igazolványodban szereplő nevet (több keresztnévvel is rendelkezők esetén a használt nevet) írd be. Minden ettől való eltérés a későbbiekben igen kínos félreértésekre adhat okot.
A név formája: vastagítsd meg (félkövér) vagy nagybetűkkel írd le a neved, használj 2-6 ponttal nagyobb méretű betűtípust a szöveg többi részénél használt betűméretnél. Az amerikai stílusú önéletrajzban a lap közepére szoktuk írni nevünket, de sokan kezdik írni a lap jobb felső sarkába is mostanában azzal a logikával, hogy esetleg egy mappába belehelyezve a név ott kilóg, és így is nagyobb az esély arra, hogy észrevegyenek.
Cím
Bizonyosodj meg arról, hogy a megadott címen leveleid belátható időn belül utol is érnek. Ha nem kollégiumban laksz, akkor ne adj postafiókcímet, mert komolytalanul hangzik, azt hiszik, hogy rejtegetsz valamit.
E-mail
A legjobb módja annak bemutatására, hogy ismered és használod is a modern kor vívmányait, ha feltünteted az e-mail címed, rögtön a postai címed alatt.
Alapszabály, hogy munkahelyi e-mail címed ne használd, viszont a magán e-mail cím használatával is légy körültekintő. Vigyázz arra, hogy ne legyen vicces vagy fura címed (pl. barnamacko@hotmail.com). Érdemes akár csak az álláskeresés idejére nyitni egy email címet valamelyik ingyenes, Web alapú email szolgáltatónál (mint például a www.hotmail.com vagy itthon a www.freemail.hu), olyan címmel, ami világosan és egyszerűen utal a nevedre (pl. Tóth Miklósnak tothm@freemail.hu). Arra is vigyázz, hogy ha ezzel a magán e-mail címeddel valamelyik weboldalra valamilyen kommentárt fűztél, akkor azt az e-mail címet szintén hanyagold. Természetesen, ha egyszer megadtad az email címed, akkor folyamatosan ellenőrizd is azt, hogy kaptál e választ.
Címek, rangok
Ha bármely olyan címed, titulusod van, ami megkülönböztet a többi jelentkezőtől, nyugodtan használd (még akkor is, ha a végzettségből eredő megkülönböztető jelzés nem áll szorosan kapcsolatban a megpályázott állással). Persze kreálni ne kreálj értelmetlen címeket, csak doktori, MBA és ehhez hasonlóakat tüntess fel.

Karriercél
Karriercélod feltüntetése az egyik legfontosabb része az önéletrajzodnak,
ezért nem hanyagolhatod el! Ez mutatja meg az olvasónak, hogy mi az az állás, amit keresel, mit is szeretnél érte tenni. Arról tudósítja, hogy az állás, amire pályázol, egy tudatos tervezési folyamat része, és egy jól látható irányba haladsz karrieredben, aminek egyik – remélhetően hosszú távú – állomása ez a mostani lehetőség. (Ahogy a HR-esek nagy tanítói mondják, csak azért ne vegyél fel senkit, mert akarja az állást, amíg a világos érdekeit nem látod a pályázónak, hanyagold a jelentkezését. Ha a HR-esek fejével gondolkodsz, rögtön látod az okát e rész fontosságának.)
A célkitűzésnek rövidnek és világosnak kell lennie, ami párhuzamos az önéletrajzban felsorolt készségeiddel és megszerzett tapasztalataiddal, tudásoddal. Ha több célod is van, akkor érdemes több önéletrajzot elkészítened, amelyek egy-egy célt támasztanak alá.

Az önéletrajzírók a legnagyobb hibákat akkor követik el, amikor céljukként olyan sablonszöveget írnak le, vagy olyan kifejezéseket használnak, mint a “kihívást jelentő lehetőség” vagy a “lehetőség a fejődésre”. Ezeket a mondatokat annyian és olyan sokat használták, hogy azok már szinte elvesztették jelentőségüket, és senki nem köti őket egy jelentkezőhöz.
A kulcs sokkal inkább az kell, hogy legyen, hogy egy őszinte és egyedi kinyilatkoztatást tegyél, ami az üzleti levelezés szabályait megtartja. A célmeghatározásba írd be a pozíció nevét is, amire jelentkezel, ez nagyon hasznos, ha a cég több állást is hirdet egyszerre.

Végzettség, képesítés: Ebben a részben talán az egyetlen olyan alkalom jön el, amikor végzettségedről írsz egy olyan valakinek, aki nem a rokonod. Sorold fel, hogy milyen iskolákba jártál, mikor (mettől-meddig) és a diplomád, végzettséged nevét. Azt is írd le, hogy mikor végeztél, ha még folyamatban van diplomád megszerzése, akkor írd be, hogy “a diploma megszerzésének várható ideje:”.
Munkahelyek
A jelentkezőknek, amikor egy-egy állásajánlatra jelentkeznek, akkor az adott állásajánlatra kell szabniuk önéletrajzukat is. Amikor elgondolkodsz a készségekről, ami téged értékes jelentkezővé tesz, gondolkodj széles síkon. Bárki, aki akár csak egy napot is dolgozott valahol, egy csomó készséget felsorolhat, amit megszerezhetett, bármilyen kis feladatot végzett is. Ha például egy autópályai kapunál dolgoztál, mint díjbeszedő, akkor például ha segítettél egy eltévedt autósnak, hogy megtalálja az utat, azt “azonnali és minden részletre kiterjedő ügyfélkapcsolat menedzsmentként” aposztrofálhatod, de ha pénzt is váltottál, nem voltál más, mint “pénztáros egy dinamikus, gyorsan változó környezetben”. Persze ezekkel vigyázz, az egészséges egyensúlyt tartsd meg, ne legyél túlzottan kreatív.

Az a fontos, amivel foglalkoztál, és nem az, hogy mi volt az ajtódra írva
A képességekre és a felelősségre, ne pedig a szépen csengő megnevezésekre koncentrálj. Mindemellett ha egy olyan cégnél dolgoztál, ahol pozíciódból kifolyólag csak egy kis csavar voltál a gépezetben, azt ne nagyon hangsúlyozd, sokkal inkább úgy állítsd be magad, mint egy fontos elemet a cég sikerének előremozdításában.
Amikor szerkeszted az önéletrajzot, tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy “Hogyan segít engem közelebb az áhított álláshoz ez az információ?”. Ha valami nem segít ebben, akkor egyszerűen hagyd ki. Adj sokkal több helyet annak az információnak, ami közelebb visz.

Hasonlóképpen, ha valami esetleg rossz fényt vetne rád, szintén hanyagold – ne feledd: az önéletrajzírásban, ha valamit kihagysz az nem egyenlő a hazudozással. Ha úgy érzed, ehhez az álláshoz képest túlképzett vagy, akkor hagyd ki azokat az elemeket, amik a túlképzettségedet támasztják alá; ha alulképzett vagy, akkor képzettségről egyáltalán ne írj semmit. Ha az elmúlt 5 évben több mint 10 állásod volt, és úgy nézel ki, mint aki annyiszor váltja az állását, mint más az alsóneműjét, csak az utolsó állásaidról írj, ne mindenről.
Dátumok
Azt, hogy mennyi időt töltöttél el egy-egy állásban, csak egy “tól-ig” formában írd le, ott is csak az évekre utalva, részletesebben ne. Ne használj hónapokat, mert így sokkal nagyobb időintervallumot foghatsz be, hiszen ha például azt írod, hogy “Marketing asszisztens 1999 december – 2000 február”, az sokkal rosszabbul hangzik, mintha csak az évekre szorítkozva azt írnád, hogy “Marketing asszisztens 1999-2000”. Az interjún valószínűleg szóba fog kerülni a pontos dátum, azonban akkor már túl vagy az önéletrajzok megszűrésén!
Címek, rangok, pozíciók
Mindegyik betöltött állásod rövid leírása kezdődjön vagy a munkahely nevével, vagy a betöltött pozíciód megnevezésével, attól függően melyik hangzik jobban. Akármelyik formát is választod, ne feledd, hogy végig következetesen azt kell használnod.
Felelősségi körök, eredmények, elismerések
Címed, rangod, pozíciód leírása után, sorold fel a munkáddal kapcsolatos felelősségi köröket, s hogy mivel járultál hozzá akkori céged sikereihez, milyen készségekre tettél szert akkoriban. Persze arra figyelj, hogy ne “egyszer volt” vagy “dicsőséges múlt” benyomása legyen az olvasónak, hiszen elsősorban azt kell bebizonyítanod, hogy a te részvételed most is eredményes bármely cégnél. A legfontosabb kérdés, amit a Munkahelyek rész felsorolásának meg kell válaszolnia, az hogy “Hogyan járultál hozzá céged sikeréhez?”
A munka gyümölcse
Akár egy termék, egy kiadvány, egy esemény vagy egy nagyszabású szerződés, ami a nevedhez kötődik az adott állásodban, írd le. Nagyszerű lehetőég arra, hogy bemutasd, kézzelfoghatóan mi volt az, amit neked köszönhet akkori munkáltatód. Ezzel ügyes megválaszolhatod az a sokszor fel sem tett kérdést, hogy “Mit tett le ön az asztalra, ott, abban az állásban?”
Személyre szabás
Minél jobban saját magadra szabod az önéletrajzot, annál jobb. Ha munkakörödön belül, kapcsolattartóként szerepeltél bizonyos cégekkel, nyugodtan sorold fel azokat. Akkori ügyfeleid megemlítése lehetőséget ad arra az olvasónak, hogy jobban elképzelje, milyen típusú tevékenységed végeztél, milyen volumenű felelősséged volt (és persze soha nem tudhatod, hogy milyen lehetséges kapcsolódási pontot eredményezhet ez a most elnyerni kívánt pozícióval). Ha nemzetközileg, vagy országon belül egy bizonyos földrajzi régióval, területtel foglalkoztál, ezt is sorold fel, ezzel is egyedivé téve írásod.
Legyen önéletrajzod unikum!

Szóval, miért is a félelem? Hát nézzük:

 • A munkavállaló túl fiatal:
 • kevés tapasztalattal bír;
 • viszonylagos szűklátókörűség jellemzi;
 • nehezen vív ki elismerést;
 • problémás lehet a viszonya az idősebbekkel.
  A munkavállaló túl idős:
 • nehezen lehet új feladatokkal motiválni;
 • lassabban tanul új technológiákat;
 • kevés számítógépes, Internetes ismerettel rendelkezik;
 • idősebb, mint a vezetés, tehát kevésbé irányítható.
  Bármi is az ok, tudnod kell, hogyan kezeld azt, és olyan önéletrajzot állíts össze, ami azokba a bizonyos interjúztató szobákba juttat be, ahol már tényleg személyes varázsoddal operálhatsz. Az önéletrajzodat olvasók többsége úgy gondolja, hogy az első állásod akkor kaptad, amikor végeztél a főiskolán/egyetemen. Mostanában, amikor 21-23 éves korban végeznek a tanulók, az alkalmazók úgy gondolják, hogy veled is így történt.

Ha túl idősnek érzed magad egy adott álláshoz, megteheted, hogy elhagyod diplomád időpontját, vagy kihagyod első állásaidat a felsorolásból. Persze figyelj arra is, hogy itt se legyenek lyukak az önéletrajzban.
Ha úgy tervezed, kihagysz néhányat régi állásaidból, ettől függetlenül még az azokból szerzett tapasztalatokat felsorolhatod – dátumok említése nélkül írd be, hogy hol dolgoztál, mit és hogy hány évig töltötted be az adott pozíciót.