Önmenedzselésről

Bernáthné Székely Julianna,
rehabilitációs gazdasági menedzser, szakértő

+36-20-420-20-39

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tanulni kell az önmenedzselést

Egy-egy munkáltató esetében gyakran előfordul, hogy a jelentkező nem felel meg az ott támasztott elvárásoknak. Mindez azonban korántsem jelenti azt, amit időnként sok pályakezdő vagy állás nélkül maradt ember érez, vagyis, hogy rá már egyáltalán nincs is szükség.

Érdemes megtanulni önmagunk értékelését. Önmenedzseléssel, karriercélokkal, önbizalommal sokkal könnyebb előrejutni. Mfor.hu tippek.

Önbizalom nélkül nincs esélyünk

A legtöbben, ha elvesztik állásukat, a nyolc órás munkarend utáni hirtelen szabadságban elvesztik orientációjukat is. Hirtelen értéktelennek érzik magukat, kedvetlenek, pesszimisták, végül depressziósak lesznek.
A legfőbb probléma, hogy mindez az állásinterjúkon is kiütközik - ha egyáltalán addig eljut az illető. Megint mások kemény robotolás után sem érik el a feljebbjutási lehetőséget a karrierlétrán, ami értelemszerűen kedvüket veszi a további erőfeszítésektől. Pedig a célvesztettség leküzdhető hatékony önmenedzseléssel.

Első lépés: "Értékes ember vagyok!"
Az önmenedzselés legfontosabb alapköve, hogy a negatív dolgok helyett pozitív tulajdonságainkra koncentráljunk. Vegyünk elő egy papírt és írjuk fel egyik oldalára pozitív, másikra pedig negatív tulajdonságainkat! A negatívok mellé írjuk oda: min kellene változtatnunk ahhoz, hogy törölni tudjuk a listáról. A pozitív tulajdonságainkat pedig erősítsük tovább.
A lista pozitív oldalát tegyük ki egy jól látható helyre a lakásban, ahol napközben is sokszor elolvashatjuk. Fontos, hogy nap közben is tudatosítsuk magunkban, milyen belső és szakmai értékeink vannak.

Második lépés: Mit akarok valójában?

Munkahelyi hatékonyság

Ha az első lépcsőt már megtettük, jöhet a következő: gondolkodjunk el azon, mit is akarunk valójában. Különösen a fiataloknál jellemző, hogy későn mérlegelik, szeretik-e egyáltalán azt a munkát, amit megpályáznának, vagy amely munkakörben karriert szeretnének elérni.
A legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban: munkánk életünk háromnegyed részét alkotja. Tegyük fel magunknak a kérdést: mit szeretnénk napi nyolc órában dolgozni? Mi érdekel bennünket igazán? Ha pedig karrier-céljainknak megfelelően módosítani szeretnénk jelenlegi állásunkon, pozíciónkon, gondolkodjunk el az anyagi és erkölcsi elvárásainkon: mi az, ami boldoggá tenne bennünket? Ennek megfelelően mérlegeljük a lehetőségeket.
Ha tisztáztuk a valós céljainkat, jöhet az álláspályázat!

Harmadik lépés: kitartóan pályázok

A tiszta célok mellett már jóval könnyebb kiválasztani azokat az állásokat, amelyek közel állnak hozzánk. Ügyeljünk arra, hogy mindenek előtt gondosan készítsük el a kiküldendő szakmai önéletrajzunkat. Ennek során a legfontosabb szempontok, hogy:
- az önéletrajz legyen tiszta, áttekinthető, időrendben a legkorábbi dátumtól induló,
- közvetlen telefonszámot adjunk meg, ahol bármikor vissza tudnak hívni,

- tűzzünk új fényképet a CV mellé - a business-öltözet itt különösen fontos,
- minden megpályázott munkakörre vonatkozóan külön-külön módosítsuk az önéletrajzot,
- ne feledkezzünk meg az erősségeinket támogató referencia-anyag csatolásáról,
- záró gondolataink között tartózkodjunk a sablonszövegektől. Ne feledjük, az egyéniségek tudnak ténylegesen kitűnni a megannyi pályázati anyag közül!
A pályázat beküldése után se várjunk ölbe tett kézzel! Minél több pályázatot küldünk ki, annál nagyobb az esélye, hogy behívnak minket! Különösen az idősebb korosztály által még nem eléggé felfedezett eszköz az önmenedzselés következő formája: használjuk fel valamennyi kapcsolatunkat, és küldjünk nekik e-mailben önéletrajzi anyagot kísérő levéllel.

Negyedik lépés: Azonosulok az értékeimmel
A legfontosabb lépéseket már megtettük magunkért: tudjuk, milyen értékeink vannak, ennek megfelelő állásra pályáztunk és - újra írt önéletrajzunknak hála - előbb vagy utóbb visszahívnak minket. Kétségbeesés helyett legyen a szemünk előtt, hogy ez egy új lehetőség a bizonyításra. Tudatosítsuk: „Értékes vagyok, határozott vagyok.”
Ezen felül azonban tartsuk be az aranyszabályokat is: időben érkezzünk az interjúra, rendezett üzleti öltözéket viseljünk, pályázati anyagunkból vigyünk magunkkal egy példányt és nem utolsó sorban kiállásunk legyen természetes, magabiztos.
Az interjú után a legtöbb munkáltató visszahívást ígér, de egy, másfél hétnél tovább ne várakozzunk mi sem! Hívjuk fel a munkáltatót és érdeklődjük meg a döntés idejét, vagy írjunk egy e-mailt azzal, hogy a döntést már nagyon várjuk, mert szeretnénk az adott cégnél dolgozni.
Meglepő, hogy sok esetben ez a visszahívás dönti el egy-egy állás betöltését, hiszen a munkáltatók legtöbbje úgy gondolkozik: "Ha a jelöltet ennyire érdekli a döntés, bizonyára valóban nagyon érdekli az új állásunk."  

Ötödik lépés: Tervezzünk reális karriert és tegyünk érte!
Sok személyzeti tanácsadó szerint fontos, hogy ha már állásunk van, tisztában legyünk azzal: rövidebb és hosszabb távon milyen anyagi és erkölcsi célok fontosak számunkra. Ennek megfelelően alakítsuk kapcsolatainkat is. Egy érdeklődő e-mail, egy kávé melletti rövid beszélgetés csak lendíthet a céljainkon! Ne féljünk kezdeményezni, hiszen veszíteni nem veszíthetünk rajta.
A kapcsolatépítésen felül lessük el mások karrier-stratégiáját is és hasznosítsuk! Nem ritka, hogy valaki gesztus értékű ajándékot, képeslapot küld üzleti ismerősének az év közbeni alkalmakra, s az ötletek sora kimeríthetetlen.

A másoktól való tanulásra kiváló lehetőséget adnak a továbbképzések és a szakmai rendezvények is, amelyeken a kapcsolatépítésen túl szakmai fogások eltanulására is alkalom nyílik.
Miközben ismerkedünk a szakma képviselőivel, figyeljünk a többi résztvevőre: hogyan, milyen módszerekkel, milyen irányba építik kapcsolataikat. Nem mellékes, hogy az ilyen rendezvényeknek saját magunk reklámozásában is nagy szerepe lehet. A bemutatkozó beszélgetéseknél emeljük ki szakmai tapasztalatunkat, kompetenciánkat és bátran alkalmazzuk a korábban látott módszereket.   

Hatodik lépés: Én értékes vagyok és mások is azok
Végül, de nem utolsó sorban megemlítenénk egy pszichológiai tényezőt. Megfigyelték, hogy az emberek életciklusa folyamatosan négy pólus között mozog, ami komolyan befolyásolja az emberek karrierútját is - habitustól függően más-más intenzitással.
Vannak, akik másokkal és önmagukkal is elégedettek. Vannak, akik önmagukkal nem elégedettek, másokkal viszont igen, s vannak, akik másokkal nem elégedettek, csupán önmagukkal. A negyedik csoportot azok alkotják, akik sem önmagukkal, sem pedig másokkal nem elégedettek - általában sajnos ide sorolhatóak azok, akik huzamosabb szolgálati idő leteltével - például csoportos leépítés miatt - hirtelen állás nélkül maradnak. Jobb esetben csak átmenetileg gondolják úgy, hogy minden erőfeszítés felesleges, ám hosszabb távon komoly károkat okozhatunk önmagunknak, ha nem próbálunk tudatosan újra "építkezni".

Ahhoz ugyanis, hogy az önmenedzselés működjön, az első lépés saját értékeink felismerése. Bár tudományos kutatások támasztják alá, hogy a magyar emberek hajlamosak a negatív gondolkodásra, ez nem jelenthet mentsvárat senkinek sem.
Mint az az egyik korábbi karrierelőadáson elhangzott, "a magyar munkavállalókkal az a gond, hogy nem bíznak önmagukban. Ezt mások is megérzik és ennek megfelelően fogják kezelni őket. Meg kell tanulnunk értékeinknek megfelelően viselkedni, mások értékeit elismerni és mindebből erőt meríteni a személyes fejlődéshez". Végül fel kell ismerni azt, hogy az önmenedzseléssel senki másnak nem tartozunk, csakis és kizárólag önmagunknak.

Tehát:
1.      Értékes vagyok, pozitív tulajdonságok, belső és szakmai értékeim.
2.      Tudatosítsuk, mi érdekel, karriercélok.
3.      Kiválasztani, szakmai önéletrajz: tiszta, áttekinthető, CV mellé fotó, erősségeink, munkakörre vonatkozóak, egyéniség, minél több pályázat, kapcsolatokat.
4.      Időre, öltözék, magunkkal vinni önéletrajzot, magabiztos és természetes fellépés, bizonyításra lehetőség, munkaadó visszahívása, érdeklődés.
5.      Anyagi és erkölcsi célok, szakmai rendezvényeken részvétel a kapcsolatépítés és szakmai fogások eltanulására, szakmai tapasztalatunk és kompetenciánk reklámozása.
6.      Saját értékeink felismerése, önbizalom, ezt mások is megérzik, ennek megfelelően fognak viselkedni. Mások értékeit elismerni, erőt meríteni abból.

Sok munkaadó csak a költségtakarékosságot látja a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásában - HR Portál 2016. 06.30.:

http://www.hrportal.hu/hr/sok-munkaado-csak-a-koltsegtakarekossagot-latja-a-fogyatekossaggal-elo-emberek-foglalkoztatasaban-20160629.html

Jogi nyilatkozat:

Törekszem a honlapomon megjelenő adatok és információk folyamatos frissítésére és pontosítására.
A weboldalon található információkon alapuló bármilyen döntés a felhasználó saját felelőssége, hiszen
 nem tartalmazhat mindent a honlapom, a hivatkozott jogszabályokkal együtt értelmezendő és a szakértő telefonos rövid segítő tájékoztatására szükség van (minden eset más), ha korrekt, pontos, konkrét válasz szeretne esetére.

A honlap teljes tartalma Bernáthné Székely Julianna, rehabilitációs gazdasági menedzser, szakértő tulajdona.
Hozzájárulok ahhoz, hogy a felhasználó a honlap tartalmát kizárólag személyes, nem kereskedelmi célra letöltse, de a tartalom módosítása vagy reprodukálása nem megengedett.

Ezért a tartalom bármely más célra történő másolása vagy használata tilos (hivatkozás: szerzői jogok tv., mivel jogszabályokon alapuló közérthető tájékoztatás, plágium, tartalom lopás).

(Hivatkozás: 1999. évi LXXVI.tv.a szerzői jogokról)